Category: ПСИХОПАТОЛОГИЈА

Панични напади: објаснување на појавата

Паничен напад е интензивно и многу непријатно доживување објаснето како...

Хистерично (хистрионично) растројство на личноста

Секој од нас, во животот некогаш посакал да биде во центарот на вниманието. И...

Депресија: разлики меѓу жени и мажи

Депресијата е една од најтешките состојби во рамки на менталното здравје со...

Посттрауматско стресно растројство (ПТСД)

Што е пост-трауматскo стрес растројство (ПТСД) и кој може да го добие? Какви...

АДХД: разбирање на состојбата и начини на справување

Хиперактивното нарушување на вниманието (АДХД) или хиперкинетичкото...

Што е зависност?

Секоја емоција има свој хемиски корелат.

Предрасуди за депресијата

Група млади луѓе зборуваат за своето лично искуство со депресијата...

Психосоматски нарушувања

Иако немаат физичка основа, соматските симптоми, како болка или гадање, се...

Што стои во позадината на анксиозноста?

Што доколку анксиозноста е биолошка реакција на заробен, неразрешен стрес...

Дали зависноста се развива поради чувството на задоволство

Зависноста не е ништо повеќе или помалку од психолошки симптом, начин на...