Category: Истражувања

Позитивната страна на депресијата

Долго време на депресијата се гледа како на ништо друго освен проблем, која...

Психолошки истражувања за среќата кои треба секој да ги знае

Каде ја чувствуваме среќата во телото, како влијае врз гените, зошто се...

Нова студија открива кој е најефикасниот третман за социјална анксиозност

Опсежна студија го открива најефективниот третман за социјална...

Што луѓето со алцхајмеровата болест чуствуваат откако нивната меморија ќе исчезне

Што чувствуваат луѓето со алцхајмеровата болест откако нивната меморија ќе исчезне

Дали емоционалниот живот на луѓето со алцхајмерова болест е жив и добар?

Скенирањето на мозокот покажува зашто еден од шест луѓе во зима е тажен

Скенирањето на мозокот покажува зашто еден од шест луѓе во зима е тажен

Ново истражување открива зашто толку многу луѓе се под влијание на зимското...

Скриени делови во мозокот се отвараат за време на спиењето со цел да ги остранат токсините

Скриени делови во мозокот се отвараат за време на спиењето со цел да ги остранат токсините

„Скриени делови“ кои што се отвараат во мозокот можат да помогнат во...

Лошо спиете навечер? Обвинете ја полната месечина

Дали полната месечина може да влијае врз сонот?

Луѓето често се жалат дека лошо спијат кога има полна месечина, но до сега...

Како се развива мудроста?

Возраста сама по себе не придонесува за мудрост, но кон развој на мудроста...

Хроничниот стрес во раниот период од животот предизвикува акциозност и агресија во зрелите години

Хроничниот стрес во раниот период од животот предизвикува анксиозност и агресија во зрелите години

Раното изложување на непријателска околина предизвикува долготрајни...

Дали секојдневните нервози може да ве направат депресивни?

Дали честите секојдневни нервози се поврзани со појавата на депресија?

Многумина веруваат дека иако нервозите во секојдневниот живот се мала...