Category: Истражувања

Изворот на најсреќните и најтажните моменти во нашите животи

Стотина луѓе биле прашани во врска со нивните позитивни и негативни настани...

Експеримент „Врата“: Колку малку ги запазуваме лицата на луѓето

Експеримент „Врата“: Колку малку ги забележуваме лицата на луѓето

Во студијата испитувачите барале дирекции од луѓето што поминувале на...

„Tалкањето“ на умот

Студените кои минале низ обука за користење техники со кои ја одржувале...

Зошто луѓето во група ги перципираме како попривлечни отколку кога се сами?

Резултатите од едно ново истражување велат дека и мажите и жените ги...

Кој вид материјализам ве прави посреќни?

Вистинскиот начин да ги трошите вашите пари е на искуства.

Темната страна на науката – психологијата зад претерувањата и лажните истражувања (инфографик)

Огромен број на истражувањата исклучуваат делови од истражувањето, односно...

Социјалниот конформизам трае три дена

Добро познато е дека луѓето се под силно влијание на луѓето околу себе....

Сината светлина може да ја подобри будноста и вниманието преку ден или преку ноќ

Сината светлина може да ја подобри будноста и вниманието преку ден или преку ноќ

Сакате ли да бидете побудни, повеќе концентрирани и свесни?

Потеклото на јазикот: Неандреталците може биле способни да зборат

Потеклото на јазикот: Неандреталците можеби биле способни да зборуваат

Научниците верувале дека Неандреталците кои живееле на земјата пред...

Детска амнезија: Моментот од кога почнуваме да ги забораваме нашите најрани спомени

Детска амнезија: Моментот кога почнуваме да ги забораваме нашите најрани спомени

Едно ново истражување покажува дека детската амнезија настанува околу...