Category: Истражувања

OCD (опсесивно-компулсивно пореметување) и вистината за него

Oпсесивно-компулсивно растројство и вистината за него која ќе ве изненади

Дали некогаш, ненадејно сте почувствувале потреба да направите нешто...

Подобар начин да се справите со лошите спомени кои ви се повторуваат почесто

Како подобро да се справите со лошите спомени?

Еден од подобрите начини да се справите со лошите спомени кои често ви се...

Луѓето ги одбираат брачните другари со слична ДНК

Луѓето одбираат брачни другари со слична ДНК

Едно ново истражување покажува дека поголема е веројатноста луѓето да...

Зашто проѕеваме?

Зошто проѕеваме?

Општо е познато дека зевањето е заразно и дека ако еден се проѕева тоа може...

Играњето игри ви го зголемува мозокот

Играњето игри ви го зголемува волуменот на мозокот

Ова докажува дека определени делови во мозокот може да бидат третирани со...

Зошто децата треба да си играат надвор?

Децата кои си играат на отворен простор, имаат посилно развиено чувство за...

10 психолошки предности од учењето на друг јазик

10 психолошки предности од учењето на втор јазик

„Да знаете друг јазик, е како да имате втора душа.“ – Charlemagne

Што покажуваат резултатите од испитување на ефикасноста на психотерапијата?

Што покажуваат резултатите од испитување на ефикасноста на психотерапијата?

Meltzoff и Kornreich (1970) наоѓаат повеќе од 80% позитивни исходи по психотерапијата,...

Што прават различно луѓето во брак и слободните луѓе

Што прават луѓето во брак различно од слободните луѓе?

Дали некогаш сте се запрашале како другата страна го поминува своето време?

Кој прв кажува „те сакам“ и зошто е тоа важно?

Кој прв кажува „те сакам“ и зошто е тоа важно?

Овие 3 мали зборичиња откриваат многу повеќе отколку што сте мислеле...