Category: Истражувања

Долготрајните последици предизвикани од стресот во раните години

Долготрајните последици предизвикани од стресот во раните години

Според едно ново истражување, хроничен стрес предизвикан во првите години...

нузичкото учење ги зголемува извршните мозочни функции на децата и возрасните

Музичкото учење ги зголемува извршните мозочни функции на децата и возрасните

Според едно ново истражување музичкото учење може да ги зголеми извршните...

Како спиењето после учење ја зголемува меморијата

Како спиењето после учење ја зголемува меморијата

Спиењето кое што следи после учењето ги охрабрува мозочните клетки да...

Зошто кога сме дел од група ги забораваме своите морални убедувања?

Зошто кога сме дел од група ги забораваме своите морални убедувања?

Резултатите од едно ново невролошко истражување ни кажуваат дека кога...

Зошто позитивното размислување може да биде штетно за вас?

Зошто позитивното размислување може да биде штетно за вас?

Според новите истражувања, советувањето на некои луѓе да „размислуваат...

Луѓето повеќе би сакале да добијат електричен шок отколку да бидат сами со своите мисли

Во еден неверојатен психолошки експеримент голем број од...

Здодевноста може да ја зголеми вашата креативност

Здодевноста може да ја зголеми вашата креативност

Според една неодамнешна студија, здодевноста може да ја зголеми...