Исповеди за депресијата

Луѓето кои секојдневно се борат со депресијата, би сакале ова да го прочитате и никогаш да не го заборавите.

Исповеди за депресијата од луѓето кои се соочуваат со неа:

 • Не се самосожалувам.
 • Депресијата не е избор, таа e комплексна медицинска состојба.
 • Се чувствувам како околу мене да има облак кој постојано ме следи, а јас не можам да го сопрам.
 • Земам лекарства за да го балансирам хемискиот процес во мојот мозок, не ги земам од забава.
 • Тоа не е „само фаза“, но исто така и не трае засекогаш.
 • Тоа што сум депресивен не значи дека сум суицидален, опасен или користам дрога.
 • Не се обидувам да те повредам.
 • Само затоа што сум депресивен, не значи дека предизвикувам состојба на депресија.
 • Го давам максимумот од себе.
 • Не сакам да се чувствувам засрамено поради мојата депресија.
 • Депресијата не ме дефинира мене.
 • Јас сум вистинска личност со вистинска вредност.
 • Јас не сум скршен само поради тоа што сум депресивен.
 • Земам одговорност за себе исто колку и секоја друга личност.
 • Сакам да зборувам за мојата депресија како што ти ми зборуваш за твојот грип.
 • Понекогаш, со самото тоа што знам дека имам некој за разговор, веднаш е поразлично..
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.