Tag: , , ,

Мистични сонови: Околу 12 проценти од луѓето сонуваат во црно-бела боја

Мистични сонови: Околу 12 проценти од луѓето сонуваат во црно-бела боја

Луѓето една третина од својот живот го поминуваат во спиење, а во текот на...

Како настануваат убијците: Мозокот ги оправдува постапките и ја замолкнува совеста

Како настануваат убијците: Мозокот ги оправдува постапките и ја замолкнува совеста

Кога луѓето сметат дека нешто е оправдано, тогаш во нивниот орбитофронтален...

Дислексија

Дислексија

Дислексијата напаѓа 1 од 5 луѓе, но искуството со дислексија не е секогаш...

Сте го заборавиле пинот или не знаете каде ви се клучевите? Затворете ги очите

Сте го заборавиле пинот или не знаете каде ви се клучевите? Затворете ги очите

Затварањето на очите го потикнува работењето на мозокот и ја потикнува...

Како оптичките илузии го мамат вашиот мозок?

Оптичките илузии се слики кои се чини дека го мамат нашиот мозок да гледа...

Купувајте повеќе искуство, а помалку работи

Купувајте повеќе искуство, а помалку материјални работи

Искуството со време се подобрува, одолејте на непотребните работи.

Купувајте помалку осигурување

Психологијата зад купувањето осигурување

Нашите мозоци се справуваат многу подобро со негативните настани отколку...

Психологијата на лажењето

Психологијата на лажењето

Како можете да откриете кога некој ве лаже?

Самопоканети мисли: Мемории кои што доаѓаат од никаде

Ренде за сирење. Зашто чудни слики оддеднаш се појавуваат во вашиот мозок,...

Како употребата на социјалните мрежи влијае врз здравјето? (инфографик)

Истражување на Харвард Универзитетот откри дека во текот на...