ЗАНИМЛИВОСТИ

Разлики меѓу човечката и вештачката интелигенција

Ретко познати психолошки факти

Моќта на конформизмот

Откријте го вашето ниво на стрес

Ана Фројд: биографија и придонес во психологијата

Предлог филм: Inside Out

Предлог филм: Inside Out

Мистични сонови: Околу 12 проценти од луѓето сонуваат во црно-бела боја

Мистични сонови: околу 12% од луѓето сонуваат во црно-бела боја

Како настануваат убијците: Мозокот ги оправдува постапките и ја замолкнува совеста

Како настануваат убијците: мозокот ги оправдува постапките и ја замолкнува совеста

Зошто седењето е лошо за нас?

Зошто седењето е лошо за нас

Сте го заборавиле пинот или не знаете каде ви се клучевите? Затворете ги очите

Сте го заборавиле пинот или не знаете каде ви се клучевите? Затворете ги очите

Гушкањето има неверојатно влијание во борбата со болест, стрес и депресија

Како оптичките илузии го мамат вашиот мозок

Купувајте помалку осигурување

Психологијата зад купувањето осигурување

Опасноста од споредбеното купување

Опасноста од споредбеното купување

Зошто малите задоволства се позначајни од големите задоволства

Вредни лекции кои можете да ги научите од негативците во вашиот живот

Вредни лекции кои можете да ги научите од „негативците“ во вашиот живот

Злоупотреба на психологијата: процес на миење на мозокот

Универзални принципи на убедувањето

mazhite-i-stravot

Мажите и стравот

Зашто ни е убаво кога слушаме тажна музика?

Зошто се чувствуваме пријатно кога слушаме тажна музика

Нова студија открива кој е најефикасниот третман за социјална анксиозност

Што луѓето со алцхајмеровата болест чуствуваат откако нивната меморија ќе исчезне

Што чувствуваат луѓето со алцхајмерова болест откако нивната меморија ќе исчезне

Дали ако постојано сме зафатени ќе сме и посреќни?

Дали ако постојано сме зафатени ќе сме и посреќни?

Грешка во размислувањето: глобално етикетирање

Господин и Госпоѓа емоционални вампири: 7 типови на луѓе кои си го прават животот тежок

Господин и Госпоѓа емоционални вампири: 7 типови на луѓе кои си го прават животот тежок

„Бохемиан Рапсоди“ е најдобрлиот лек против лошото расположение

„Бохемиан Рапсоди“ е најдобрлиот лек против лошото расположение

Откриено: науката за одморот, релаксацијата и спиењето

Скриени делови во мозокот се отвараат за време на спиењето со цел да ги остранат токсините

Скриени делови во мозокот се отвараат за време на спиењето со цел да ги остранат токсините

Лошо спиете навечер? Обвинете ја полната месечина

Дали полната месечина може да влијае врз сонот?

Дали секојдневните нервози може да ве направат депресивни?

Дали честите секојдневни нервози се поврзани со појавата на депресија

Нобеловата награда за психологија или медицина освоена за пронаоѓањето на мозочниот GPS

Нобеловата награда за психологија или медицина освоена за пронаоѓањето на мозочниот GPS

Намалено внесување на шеќер, греење на носот и витамин D може да ја спречат настинката

Намалено внесување на шеќер, греење на носот и витамин D може да ја спречат настинката

10 работи кои највеќе ни недостасуваат

10 работи кои најмногу ни недостигаат од 90-тите

Метод на поместување

Експеримент „Врата“: Колку малку ги запазуваме лицата на луѓето

Експеримент „Врата“: Колку малку ги забележуваме лицата на луѓето

Затоа што никој не е совршен

Затоа што никој не е совршен

Разликата меѓу самодоверба и ароганција

Психологија на боите (инфографик)

12 битни социјални правила на кои секој треба да внимава

Доброто во врска со стресот: Мозокот е појак, а луѓето стануваат се поотпорни

Доброто во врска со стресот: Мозокот е појак, а луѓето стануваат поотпорни

Тенденции во современата концепција на наставата

Тенденции во современата концепција на наставата

На овој човек лозинката му го променила животот, секој месец

На овој човек лозинката му го променила животот

Дехидрацијата, не доволното внесување на протеини и не доволниот сон се криви за неконтролираниот глад

Кои се причините за неконтролиран глад?

Четвртина од луѓето кои што се враќаат од одмор се јавуваат на работа да кажат дека се болни

Четвртина од луѓето кои се враќаат од одмор се јавуваат на работа да кажат дека се болни

Мажите не појадуваат затоа што не може да стигнат, а жените затоа што пијат кафе

Разлики во навиките за појадување – меѓу мажи и жени и во различни земји

Прикаска за мајка што не сакала да чека

Приказна за мајката која не сакала да чека

45 канцелариски работи кои што ве нервираат

45 канцелариски работи кои нервираат

Сината светлина може да ја подобри будноста и вниманието преку ден или преку ноќ

Сината светлина може да ја подобри будноста и вниманието преку ден или преку ноќ

Потеклото на јазикот: Неандреталците може биле способни да зборат

Потеклото на јазикот: Неандреталците можеби биле способни да зборуваат

Луѓето ги одбираат брачните другари со слична ДНК

Луѓето одбираат брачни другари со слична ДНК